Nyheder:

Jeg har været så heldig, at få lov til at holde båltale på Trelleborg Sankt Hans 2016.

BÅLTALE TRELLEBORG 2016
Først tak for at jeg har fået lov at holde båltalen her på Trelleborg, det har jeg glædet mig meget til. Det er faktisk ikke mi. Første båltale her på Borgen, jeg fik også lov i forbindelse med den allerførste Slagelse Festuge, dengang i de gode gamle dage hvor pigerne gik med hårbånd, og drengene med nickers.
Se Sct. Hans aften den 23. juni er jo aftenen før Johannes Døberens fødselsdag, men i vikingetiden fejrede man midsommeren eller sommersolhverv – altså årets længste dag - allerede den 21. juni. Vi ved ikke helt hvordan vikingerne fejrede sommersolhvervet, det er noget usikkert da der ikke findes lange beretninger fra vikingetiden om denne fejring. Men det indikerer jo nok at det ikke har skortet på indtagelse af alkohol og andre rusmidler. Vi ved, at Sankt Hans aften har rod i de hedenske skikke – og vi ved, at solen igennem hele oldtiden havde en afgørende og nærmest magisk betydning for mennesket. Solen er jo den der giver lys og liv til alle levende væsner, og på den måde vigtig – også i vikingetiden
I ordbogen står der at: Tradition - ordet betyder at overlevere, videregive - forbinder man gerne med noget gammelt, som stadig holdes i hævd - som f.eks. fejringen af julen. Traditioner kan være sejlivede og vanskelige at forandre. De kan også være sårbare, men alligevel opleves som ukrænkelige. Sct. Hans aften er således en rodfæstet og god tradition, og lad mig her slå et slag for netop traditionen. En klog mand har sagt at et folk uden traditioner er som et individ uden drømme. Traditioner er også det kit der binder os sammen som folk, og som på magisk vis er med til at forme os som mennesker, som familier og som folk. Intet kan som vores højtider, og vores traditioner, forene os om gode minder, om fællesskaber og vi rykker sammen og tillader os at blive en smule højstemte. Personligt er vores familietradition at vi samles hos svigermor til grille hygge og bål. Vi plejer at starte bålet så betids at de yngste Kan nå at få det med, og de halvgamle kan nå en cognac. Eller nå ud og holde båltale.

Du kan se hele talen her.Tilbage

➝ Mærkesager

© 2021 Crela Kommunikation. Webdesign af rosenloeve.